Search
Close this search box.

GELOOFSKERNEN KERMT SPALBEEK STOKROOIE en TUILT

Op donderdag 24 augustus vertrokken we met droog weer en bijna 200 bedevaarders verdeeld over vier autocars richting het Heiligdom in Banneux. De bedevaartboekjes werden uitgedeeld en de dag werd ingezet met een kort gebedsmoment in de bus. Een aantal mensen die met eigen vervoer naar Banneux waren gekomen wachtten ons al op, een mooie grote groep vanuit het dekenaat Hasselt.

Na de koffie trokken we naar de Sint-Franciscuskapel voor de bedevaartsmis … en ontmoetten daar een enthousiaste groep bedevaarders uit Nederland. Een dubbele boeking bij de administratie van het heiligdom veroorzaakte enige onrust en wat vertraging in ons programma. Gelukkig konden we terecht in de grote kerk O.L.Vrouw der Armen, helemaal voor ons alleen!
Met deken Ali, pastoor Gerard en pastoor Tony, diaken Stefan en diaken én bijna-priester Bart waren we goed voorzien voor een mooie misviering met als thema “Leid ons naar Jezus!”, het jaarthema van het heiligdom in Banneux.

Deken Ali stelde ‘onze Bart’ voor, hij wordt op 3 september tot priester gewijd. Wij wensen hem alvast van harte proficiat en een mooi gelukkig priesterleven toe in dienst van de Heer en de kerkgemeenschap. Parochieassistente Liesbet was lector van dienst en werd ook voorgesteld, zij zal werkzaam zijn in de PE Virga Jesse Hasselt. De viering werd muzikaal opgeluisterd door Isabella aan het orgel. We sloten de viering af met een gezongen Weesgegroet, het bekendste en meest gebeden gebed ter ere van de Maagd Maria.
Voor het middageten zakte iedereen af naar de horecazaken op het pleintje. Door de grote drukte was het niet gemakkelijk om een plaatsje te vinden, al zeker niet toen het begon te regenen en de terrasjes niet waterproof bleken te zijn. Maar uiteindelijk kwam iedereen toch wel aan een natje en een droogje. Misschien volgend jaar gebruik maken van de faciliteiten in het heiligdom om gezamenlijk het middagmaal te gebruiken? We onderzoeken alvast de mogelijkheden.
De namiddag werd ingezet met een ferme stortbui en af en toe een bliksemschicht, het begin van een natte namiddag. Voor het Rozenhoedje konden we nu wel terecht in de Sint-Franciscuskapel. Daarna togen alle bedevaarders richting de grote kerk O.L.Vrouw der Armen om het Lof en de Ziekenzegening bij te wonen. Deze viering werd in drie talen gehouden in aanwezigheid van alle priesters en diakens, heel bijzonder om erbij te mogen zijn op deze fijne Mariadag.

Door de felle regen was een vieruurtje op het terras niet aanlokkelijk. De buschauffeurs wachtten ons al op en iedereen was mooi op tijd in de bus voor het vertrek huiswaarts.

We willen iedereen graag bedanken voor de fijne sfeer en de warme vriendschap die onder de bedevaarders voelbaar was, gesterkt door Maria. Fijn dat je erbij was en hopelijk tot volgend jaar in Banneux!