Search
Close this search box.

GELOOFSKERNEN KERMT SPALBEEK STOKROOIE en TUILT

Over een jaar zal de Virga Jesseommegang opnieuw door de straten van Hasselt trekken en is er feest in de stad. De zevenjaarlijkse traditie is toe aan editie 47 en zal opnieuw duizenden bezoekers naar Hasselt brengen. Meer dan 300 vrijwilligers zullen de komende maanden de ommegang en het stadsfeest (in de rotten) voorbereiden.

Start inschrijvingen voor ommegang

Hoogtepunt van de feesten is de ommegang met meer dan 1.500 deelnemers. Die trekt op donderdag 15 en zondag 18 augustus in de namiddag, en op zaterdag 24 augustus ’s avonds, door de Hasseltse straten. John Martens en deken Ali Cornelissis van de stuurgroep ommegang: “Het zal weer een bijzonder schouwspel worden: mooi, soms ontroerend, maar vooral deugddoend. Het thema voor deze editie 2024 luidt ‘Gesterkt door Maria Virga Jesse’. Het eeuwenoude verhaal dient als inspiratie voor zeven relevante actuele thema’s: openheid, ja zeggen, vreugde en blijdschap, geloof, hoop, liefde en genade en dankbaarheid. Het ontwerp van de ommegang is in handen van een grote groep vrijwilligers die georganiseerd in acht ommegangsteams de inhoud en vorm van de verschillende groepen ontwikkelen. Die aanpak is nieuw!“. Kandidaat deelnemers aan de ommegang kunnen zich vanaf nu aanmelden via de website: virgajessefeesten.be/ikstapmee

Aanmelding activiteiten voorfeestprogramma

We kiezen ook voor een nieuwe aanpak van de verfraaiing van de stad en de opmaak van het feestprogramma, maar met respect voor de eeuwenoude Rotten-traditie. Jasper Lambrechts en Carl Uytdenhouwen van de stuurgroep feestprogramma: ”Voor de 2024 editie, zal het activiteitenprogramma opgebouwd worden rond drie pijlers, zodat de bezoekers eenvoudig hun weg kunnen vinden in het activiteitenoverzicht: Trots & Traditie, Gezelligheid & Feest, Kunst &
Verwondering. We hopen dat heel wat verenigingen uit het socio-culturele, jeugd- en vormingswerk, maar ook uit de professionele kunstenwereld op een of andere manier zullen participeren. Ook het onderwijs zal betrokken worden.” Wil je een activiteit of idee aanmelden voor het feestprogramma, dan kan je terecht op virgajessefeesten.be/ikdoemee

Campagne “Doe jij ook mee?”

De komende maanden zal de campagne voor de deelname aan de komende Virga Jessefeesten op volle toeren draaien. Luc Smeets, voorzitter van het Virga Jessecomité, vertelt: “Binnenkort valt de campagnekrant bij alle Hasselaren in de bus. Iedereen zal dus kennis kunnen maken met onze nieuwe campagne. ‘Doe jij ook mee?’ is een brede oproep om mee te werken aan de komende Virga Jessefeesten door mee op te stappen in de ommegang, of te helpen bij het versieren in de rotten of straatcomités. Je kan als vereniging ook een activiteit organiseren binnen het feestprogramma”.

Het stadsbestuur en het Virga Jessecomité zetten hun schouders onder de eeuwenoude traditie van het Zevende jaar, waar Hasselt trots op is. Steven Vandeput, burgemeester van Hasselt, verwoordt het als volgt: “Met de Virga Jessefeesten verwelkomen we graag opnieuw die eeuwenoude Hasseltse traditie. Deze spraakmakende feesten zijn met stip een smaakmaker voor onze stad. De vele verenigingen, culturele instellingen en natuurlijk de Hasselaar zélf zetten Hasselt tijdens de periode van de Virga Jessefeesten stevig op de kaart. Niet alleen de bezielende ommegang maar ook het boeiend stadsfestival met muziek, theater, expo’s en straatversieringen zorgen ervoor dat Hasselt bruist op een ongeziene manier. Dat dit uniek evenement gemaakt wordt door Hasselaren die hun beste beentje bijzetten en trots zijn op hun traditie maakt van de Virga Jessefeesten één van dé uithangborden van de stad Hasselt. Ik doe daarom ook een warme oproep aan alle Hasselaren om de Virga Jessefeesten te omarmen en te leren kennen en er aan mee te werken.

Op dinsdag 29 augustus van 9 u tot 12 u staat de promotie container voor de Virga Jessefeesten voor het eerst op de wekelijkse markt in Hasselt

virga jesse hasselt