Search
Close this search box.

GELOOFSKERNEN KERMT SPALBEEK STOKROOIE en TUILT

Deze maand bezochten we de tentoonstelling ‘broze troost’ van Monique Bollen. Monique overleed op woensdag 12 januari 2022. Zij schonk de beelden aan het pastoraal centrum, waar ze regelmatig gebruikt zullen worden bij ontmoetingen met mensen in rouw of bij vormingsmomenten.

Het was haar wens dat mensen bij deze beelden troost mogen vinden. Want in onze wereld zijn niet veel plaatsen waar je troost vindt.
Het is een kleine tentoonstelling, vertelt Tom Van Wambeke. Maar van alle tentoonstellingen heeft zij de meeste bezoekers gehad. Mensen zoeken een plek waar ze troost kunnen vinden. De ronde vorm rond de beelden geeft aan hoe mensen in rouw omgeven zijn. Een ronde vorm is af, en zijn geen hoeken, geen pijn meer. Monique zit met haar dochter. Ze zegt zelf: ik heb zoveel gekregen. Door troost te krijgen, kan je ook troost geven.

Enkele indrukken: Je wordt er stil van. Heel delicate beelden. Een heel mooi geheel. Je ziet er beweging in. Omgeven door troost. Je bent in een ruimte waarin het mogelijk is om troost te ontvangen. Het leven kan een ruwe bolster zijn, maar ook dan kan je troost vinden. De muziek die erbij speelt. Het mooie kleed dat ze draagt. Menselijke waardigheid en schoonheid. …
Dankjewel Tom Van Wambeke, om ons rond te leiden.

Op een volgende toonstelling zullen 14 kunstenaars uitbeelden wat gebed voor hen is. Het wordt een meditatieve wandeling door werken van mensen die tonen wat bidden voor hen betekent. Het wordt een meditatieve rondleiding doorheen hun werken. Deze tentoonstelling loopt van 15 maart tot 21 april 2023.