Search
Close this search box.

GELOOFSKERNEN KERMT SPALBEEK STOKROOIE en TUILT

Vanaf 5 maart viert een Roemeens-orthodoxe gemeenschap haar liturgie op twee zondagen per maand in de Sint-Amanduskerk van Stokrooie. De afgelopen twee jaar gingen deze liturgieën door in de kapel of in een zaal van de Elckerlyc campus.

In Limburg wonen er ongeveer 3000 Roemenen, waarvan de overgrote meerderheid orthodox is. Alle grote steden in België hebben al één of meer orthodoxe gemeenschappen waar diensten in het Roemeens worden gehouden. Er zijn vijf gemeenschappen in Brussel en ongeveer twintig in heel België.

Wat is kenmerkend voor de orthodoxe godsdienst?
Vooreerst haar cultus, de Byzantijnse ritus. Deze is complexer dan de liturgie die wij gewoon zijn. Hij zit vol symbolen en hun erediensten zijn langer. De zondagse liturgie kan drie tot vier uur duren. Verder zijn er de mooie iconen en het gebruik van gebakken brood in de eredienst. Hun priesters zijn getrouwd. De beschermheilige van de gemeenschap is migrant-heilige, Antipa, een Roemeense monnik die een deel van zijn leven op de Athosberg in Griekenland doorbracht en daarna in Rusland stierf.

De leden van de orthodoxe gemeenschap zijn ook erg blij dat de beschermheilige van de katholieke gemeenschap, de heilige Amandus, die ook in de orthodoxe kerk als heilige wordt erkend en in de Roemeense kerk in Antwerpen wordt afgebeeld. De diensten zullen doorgaan in het Roemeens maar een deel ervan wordt ook in het Nederlands verwoord. Iedereen is welkom om de vieringen bij te wonen!

V. Mario MIHAI, priester Roemeens-Orthodoxe gemeenschap