Search
Close this search box.

GELOOFSKERNEN KERMT SPALBEEK STOKROOIE en TUILT

Zaterdag 4 juni 2022 deden de kinderen van de basisscholen van Kermt en Spalbeek hun Eerste Communie.

In de voorbije maanden hebben ze samen met meester Ronald en de juffen An, Ann en Hanne dit feest voorbereid. De laatste week voor de viering hebben ze dan tweemaal nog geoefend in de kerk zo dat alles tijdens de viering vlekkeloos kon verlopen. Ze hadden mooie tekeningen en beeldjes gemaakt en daarmee de kerk eenvoudig maar heel mooi versierd. Na een woordje uitleg van meester Ronald kon de viering van start gaan.

De communicantjes kwamen bij het begin van de viering stoetsgewijs en wuivend naar de aanwezigen de kerk in en namen vooraan rond het altaar plaats. Enkele van hen heetten de aanwezigen welkom. Na het welkomstlied en kruisteken klonk een welgemeende SORRY, SORRY… voor de keren dat het niet goed was geweest bij spel of om vriendje te zijn. Pastoor Gerard vertelde daarna een verhaal over Jezus. Voor Hem zijn alle kinderen steeds welkom. Dat moest hij nog duidelijk maken aan zijn leerlingen. Enthousiast werd er daarom door de communicantjes ook een liedje over gezongen. Zowel in geloofsbelijdenis als in voorbeden gingen de kinderen voor in het uitspreken van hun wens vriend van Jezus te zijn en met Hem op stap te gaan, nu en later alle dagen.

Plechtig brachten de communicantjes daarna de gaven aan: bloemen, kaarsen, brood, wijndruiven en dat alles samen met kelk, hosties en water en wijn. Het altaar werd mooi aangekleed om zo over te gaan tot het Groot Dankgebed. Op het tempo van de kinderen werd het Onze Vader gebeden. Hierbij drukten ze met gebaren de diepere betekenis van dit gebed uit. Daarna wensten ze elkaar met een lied vrede toe en gaven de kinderen daarbij eventueel een knuffel als teken van hun liefde voor hun ouders. Dan kwam het hoogtepunt van de viering: elk kreeg nu officieel voor de eerste keer de communie. Niet zo maar een gewone hostie, maar eentje speciaal voorzien van een stempel voor deze gelegenheid. Daar had meester Ronald, zoals hij beloofd had, voor gezorgd.

Op het einde van de viering werd aan enkele mensen van harte dankjewel gezegd met een cadeautje om deze viering zo mooi te hebben verzorgd, niet in het minst meester Ronald en de juffen, maar ook de mensen van de muziek: Ilse, Hilde en Christ. De hele viering hebben zij met mooie muziek de kinderen begeleid bij hun vele liedjes, zeker ook bij het speciale slotlied na de zegen van pastoor Gerard. Na de viering en na de groepsfoto met daarbij pastoor Gerard, gebedsleider Kris, meester Ronald en de juffen An, Ann en Hanne, kreeg elke communicant een aandenken.

Proficiat aan allen die van deze gewone viering een speciale en sfeervolle viering hebben gemaakt en zeker een proficiat aan alle communicantjes. Ze hebben dit prachtig gedaan. Mag dit dan ook een start zijn naar een blijvende inzet als vriend van Jezus en niet alleen een blijvende herinnering aan deze blije en mooie dag.