Search
Close this search box.

GELOOFSKERNEN KERMT SPALBEEK STOKROOIE en TUILT

Op zondag 20 maart hebben wij in onze kerk van Tuilt onze patroonheilige van de parochie ‘Sint Jozef’ gevierd, maar ook de 95ste verjaardag van onze Achille, pastoor, eredeken en jarenlang voorganger in deze kerk.

Achille heeft vaak gezegd :”als wij het niet meer kunnen, moeten jullie het doen”. Wij hebben zijn raad goed onthouden. Op dit moment verzorgen onze drie gebedsleidsters elke zondag om 10.045 uur een gebedsdienst met communie, een Woord- en Brooddienst, waar wij een hedendaagse, participatieve liturgie aanbieden aan de parochianen van Tuilt en iedereen die wil komen meevieren.


Op het einde van de viering werd er door Bert Smeets, voorzitter van het parochieteam, bijgevoegd dankwoord uitgesproken en kreeg Achille een mooie feestkorf overhandigd. Naast talrijke parochianen waren er ook vertegenwoordigers van onze verenigingen en van de kerkraad aanwezig. Achteraf werd iedereen uitgenodigd op een receptie ter ere van onze jarige.
Beste mensen,
Ik kom hier even, voor het einde van de viering om een speciaal woordje te zeggen voor een speciaal iemand. Vandaag willen wij immers onze Achille in de bloemetjes zetten. We hebben lang moeten wachten, Achille, want in 2020, in maart, juist voor uw verjaardag, werden wij geconfronteerd met de uitbraak van een ongekend virus, moesten wij allemaal in lockdown en viel het leven stil. Nu zijn we twee jaar verder en is het ergste leed voorbij, tenminste dat hopen wij toch en daarom zijn hier, vandaag, heel wat mensen samengekomen om je van harte proficiat te wensen met je verjaardag en wat voor een verjaardag : 95 jaar. Van een 50-tiger zegt men dat hij Abraham heeft gezien, maar die ben jij al lang voorbij gestoken. Van negentigers zegt men dat zij Efraïm hebben gezien, en Efraïm was de zoon van Jozef en kleinzoon van Jacob. Efraïm kreeg een heel speciale zegen van zijn grootvader Jacob, de stamvader van de Joden. Zijn stam Efraïm zou de grootste worden in Israël en hij zou heel oud worden. Wij denken nu Achille, dat jij ook zo een speciale zegen hebt gekregen en dat je dus nog heel wat jaren voor de boeg hebt. Ouder worden heeft veel moois. Je hebt een rijkdom aan ervaringen en je hebt ontzettend veel om op terug te zien. En dat heb jij zeker ook. Want al die jaren ben je altijd heel druk bezig geweest. Als pastoor, als deken en zeker ook als dirigent en leider van vele zangkoren want muziek heeft steeds een grote rol gespeeld in je leven.Het gaat vandaag over de vijgenboom in het evangelie van Lucas. Een boom die vele vruchten moet dragen. En zoveel vruchten heb jij zeker ook gedragen, zoveel goeds gedaan voor zoveel mensen. Daar kunnen wij je alleen maar dankbaar voor zijn En Achille, volgens de medische wetenschap zouden enkele glazen wijn per dag goed zijn voor de gezondheid. Daarom geven wij je vandaag, als geschenk, want dat verdien je, een korf met enkele flessen wijn en nog ander lekkers, omdat wij willen dat je nog lang gezond blijft.
En daar gaan wij zo dadelijk op drinken. Maar eerst een applaus voor onze jarige!