Search
Close this search box.

GELOOFSKERNEN KERMT SPALBEEK STOKROOIE en TUILT

Van 11 tot en met 25 augustus 2024 viert Hasselt haar Zevenjaarlijkse Feesten, een traditie die teruggaat tot de 17de eeuw. Het hoogtepunt wordt de ommegang met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw Virga Jesse. Deze ommegang zal in 2024 driemaal door de straten van de stad trekken. In 2017 stapten meer dan 2000 deelnemers mee in dit uniek gebeuren.

Onlangs presenteerde het organiserende Virga Jessecomité zijn plannen voor de ommegang aan de verantwoordelijken van de verschillende deelnemende groepen. Naast een openingsgroep telt de ommegang zeven themagroepen, gevolgd door de laatste groep, die opgebouwd wordt rond het thema ‘dankbaarheid” en het Virga Jessebeeld zal meedragen.

Het bijzondere aan Hasselts ommegang is dat ze iedere keer helemaal opnieuw wordt vormgegeven. Die vrijheid die hun voorgangers in het verleden gecreëerd hebben, wil de huidige generatie inhoudelijk en vormelijk benutten.

“We herkenden veel van de ervaringen die we als mens beleven ook in het leven van Maria”, zegt deken Ali Cornelissis hierover. “Denk maar aan engagement opnemen, twijfels, verdriet, maar ook verwondering, vreugde, hoop, … Haar getuigenis over hoe zij met moeilijke en fijne situaties omging, sterkt mensen tot op de dag van vandaag. Dat merk je als je eens in de Virga Jessebasiliek binnenwandelt ”, vult John Martens van het Virga Jessecomité aan.

“De ommegang van 2024 wordt dus een positief verhaal over ‘ja’-zeggen, elkaar ondersteunen, hoopvol zijn en nog zoveel meer. We roepen de deelnemers op om daarover op een authentieke en uitnodigende wijze te getuigen. We weten al dat deelnemen aan de ommegang deugd doet, dat gevoel willen we ook overbrengen aan de toeschouwers. Komen kijken naar de ommegang zal je deugd doen!”, verduidelijkt deken Ali Cornelissis.

Om dit alles te kunnen realiseren kiest de organisatie voor een nieuwe aanpak. In een eerste fase denken de verschillende groepen na over hun thema, vervolgens worden de ideeën omgezet in beelden, muziek en taal. Dit participatief traject wordt een uitdaging voor alle betrokkenen, maar het zal vooral een verrijking zijn.

“Omdat we sterk geloven in dit proces, willen we dit jaar ook op zoek gaan naar teams in de andere gemeenten van het dekenaat Hasselt. We gaan dus tot Diepenbeek, Halen, Herk-de-Stad, Lummen, en Zonhoven”, aldus nog Luc Smeets, voorzitter van het Virga Jessecomité. “De ommegang is een positief en verbindend project dat de essentie van het leven raakt. Mensen hebben nood aan zo’n momenten.”

De verantwoordelijken van de groepen moeten dus op zoek naar netwerkers, denkers en creatieve personen om hun team te versterken. Wie interesse heeft en het voelt kriebelen om mee te werken, kan zich aanmelden via het mailadres hieronder.

Zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten te Hasselt
47ste editie
11 tot en met 25 augustus 2024
Ommegangen op 15, 18 en 25 augustus
Virga Jessecomité vzw
Vismarkt 15 bus 5