Search
Close this search box.

GELOOFSKERNEN KERMT SPALBEEK STOKROOIE en TUILT

Als je met jonge mensen op weg gaat, moet je vertrekken op de plaats waar zij staan. Wij veronderstellen vaak dat dingen die voor ons zo vanzelfsprekend zijn, ook bij jongeren nog wel gekend zijn. Maar niets is minder waar. Jongeren die gevormd willen worden, staan in de meeste gevallen helemaal aan het begin van een mogelijke geloofsweg, samen met hun ouders, broers en zussen. Dit is vandaag een normale situatie en dus ook helemaal niet erg.

Dit vraagt wel een andere aanpak van catechese, dan in de tijd dat kinderen opgroeiden in een omgeving waar alles voortdurend naar kerk en geloof verwees. Vandaag brengen we deze jongeren een vijftal keer samen. Elke keer blijven we stilstaan bij een thema dat met geloof te maken heeft: het kerkgebouw zelf, de geloofsbelijdenis, bidden – het Onze Vader, symbolen van zalving en handoplegging bij het vormsel. Binnenkort ook een activiteit waarbij ze kennismaken met, dienstbaarheid. Er is elke keer een kleine inleiding, een ‘smaakmaker’. We moeten als kerkgemeenschap mogelijkheden aanbieden waarmee zij, als ze de smaak goed vinden, verder op weg kunnen gaan.

De voorbije zondag nam Jezus ons mee op de berg, waar Hij enkelen van zijn leerlingen liet kennismaken met wat bidden met Hem doet. Bidden verandert een mens. Het doordringt hem met de liefde van God. Jezus gelaat straalde. Ondertussen was Hij in gesprek met Mozes en Elia. Eigenlijk doet Jezus wat wij vandaag ook doen. Wij lezen in Bijbelse verhalen hoe God met mensen op weg ging. Daardoor leren we zien hoe God ook vandaag met ons op weg gaat.

De jongeren die gevormd worden zijn: Baeten Lander, Buteneers Mathias, Celis Emma, Celis Thibeau, Daniëls Aline, De Weerdt Niels, De Weerdt Sam, Doucé Kaat, Grauls Laurien, Haesevoets Louise, Huybrechts Kobe, Jans Hanne, Klingeleers Laure, Kuus Rhune, Lisens Jolien, Mangelschots Noah, Nys Liesl, Schepers Jana, Schoefs Warre, Stevens Pelle, Van Mechelen Marie, Vandecruys Stien, Vandermot Sieme, Vanelderen Tiany, Vanvoorden Matiz, Voordeckers Mila, Wijnants Julie en Wynants Sebastiaan.