Search
Close this search box.

GELOOFSKERNEN KERMT SPALBEEK STOKROOIE en TUILT

Vorige week mochten we in een mooie uiteenzetting van Leen Martens, actief in onze Pastorale Eenheid, maar ook zeer actief in de rouwtherapie enkele nieuwe inzichten opdoen.

We leerden over schaduwrouw, waarbij we niet alleen rouwen over iemand die we in eigen omgeving rechtstreeks verloren, maar dat we bijvoorbeeld ook kunnen rouwen over het afgeven van vaardigheden, het afgeven van mogelijkheden omdat iemand is overleden. Of zelfs wanneer er niemand overleden is, het verlies van een relatie, van dromen….

Leen vertelde ook over de twee eilanden, eentje van “keren in intens verdriet” en aan de andere zijde van het water eentje van “het verdergaan zonder stil te staan”. Iedere rouwende komt op een van beide eilanden terecht, maar moet eigenlijk op beide zeker wat tijd doorbrengen. Daarom zijn de eilanden ook symbolisch met een brug verbonden, want rouwen is een stuk heen en weer gaan.

We leerden ook dat geloof een sterke helper is, het is één van de pijlers van die brug tussen de twee eilanden. Geloof kan ons sterken, dat leven sterker is dan de dood. Geloof kan ons sterken dat Gods liefde oneindig groot is en dat diegene die we moesten laten gaan, altijd kan rekenen op Gods liefde, net zoals wij. En dat onze gelovige gemeenschap er voor ons is, ons kan helpen om over de brug te gaan. De avond werd afgesloten met een drankje en een babbel. (kp)