Search
Close this search box.

GELOOFSKERNEN KERMT SPALBEEK STOKROOIE en TUILT

Maar dit jaar waren de beide bassischolen van Kermt, de Stedelijke Basisschool en de Vrije Basisschool ’t Kabaske, en vele andere parochianen voor de 11-november herdenkingsviering ter gelegenheid van Wapenstilstand weer present.

Bij het binnenkomen in de kerk kreeg ieder een klaproos, POPPY, opgespeld door een van de kinderen of leerkracht. Deze bloemetjes hadden de kinderen samen geknutseld in school. Voorbije periode is er in de klas aandacht besteed aan wat een oorlog in een leven aan leed kan veroorzaken.
Bij het begin van de viering kwamen de voorgangers van de viering – pastoor Gerard, diaken François en gebedsleider Kris – samen met enkele kinderen tot aan het altaar waar ze 4 bloemenruikers neerlegden.

Deze bloemen werden nadien aan beide herdenkingsmonumenten neergelegd, 2 aan het monument op het Belgiëplein en 2 aan het monument van oud-strijders op de begraafplaats De Willeman.

De schuldbelijdenis en de voorbeden werden gelezen door enkele kinderen van de scholen. Er werd om vergeving gevraagd voor onze eigen tekorten, gebeden om geweld uit te sluiten en vrede te zaaien opdat alle mensen tot hun recht mogen komen. Er werd ook gebeden voor al wie verantwoordelijkheid draagt, voor hen die op een of andere manier slachtoffer zijn van haat, geweld of zinloze oorlog.

De viering werd zoals elk jaar opgeluisterd door de Koninklijke Fanfare St. – Cecilia van Kermt, onder leiding van dirigent Raf Dielkens.

Namens de stad Hasselt sprak schepen Joske Dexters enkele woorden tot de aanwezigen. In haar toespraak verwees ze niet alleen naar de Groote Oorlog 14-18, maar ook naar de vele andere oorlogen en conflicten die voor veel menselijk leed hebben gezorgd of nog altijd zorgen, niet alleen bij de militairen maar ook bij zovele burgerslachtoffers.

Ze had het ook over het initiatief van de stad Hasselt om voor de vele vergeten gesneuvelden en andere slachtoffers verspreid over de vele begraafplaatsen passende gedenktekens op te richten, o.a. onlangs op de begraafplaats van Kruisveld voor de ‘vergeten oorlog’ van Korea. Ze nodigde daarom ook iedereen uit om eens bij één van deze graven stil te staan en respect te tonen voor de opoffering die deze vaak nog erg jonge mensen voor ons hebben gebracht. “They shall not grow old”

Daarom is het goed dat we jaarlijks bij 11-november dit in herinnering brengen met deze viering en plechtigheid.

Na de viering in de kerk werd er hulde gebracht en bloemen neergelegd aan het oorlogsmonument op het Belgiëplein. In stoet en onder begeleiding van de politie van Hasselt werd dan naar de begraafplaats van Kermt gestapt, muzikaal begeleid door de fanfare. Ook hier werden bloemen neergelegd bij het monument en de grafstenen van de oud-strijders van de oorlogen.
Nadien bood de stad Hasselt een kleine receptie aan en omwille van Coronabeperkingen in openlucht aan de weekkapel van de kerk.

Het is goed om elk jaar opnieuw bij de gelegenheid van 11 november te denken aan allen die toen en ook nog nu gebukt gaan onder geweld van oorlog en haat.
Laat ons samen opkomen voor elkaar in eigen omgeving elke dag opnieuw.

Dan kan vrede zijn: elkaar vinden over alle grenzen heen, geboeid worden omdat de andere anders is.
J.T.